Partnerszervezetek       Hírek       Galéria       Aktuális Projektek       Kapcsolat       Projektatlasz


MSKSZMSZ 
 

Civil Terasz 
 


Ha ezt a 7 tippet betartod, biztosan elolvassák az önéletrajzod


Tudtad, hogy ha egy információra sem kapja föl a fejét a HR-es vagy a munkáltató az önéletrajzod kézhez vételétől számított 5-6 másodpercen belül, akkor megy a papír a kukába? Ennél több időt nem töltenek az önéletrajzok átnézésével, és ha ezalatt semmilyen érdekes információra nem akadnak, akkor esélyed sincs arra, hogy kiszúrják, milyen értékes munkaerő is vagy valójában. Egy jó önéletrajz rövid bekezdéseket vagy felsorolásokat tartalmaz; a hosszú, terjengős leírásoknak egyáltalán nem szentelnek figyelmet.

Tanulmányok szólnak arról, hogyan nézik át az önéletrajzokat, és melyek azok a pontok, amiken megakad a szemük. Ha tudjuk, mik ezek az elemek, akkor hatékonyan építhetjük fel az önéletrajzunkat.

A következő pontokban eláruljuk, mire figyelnek a HR-esek:

1. Az önéletrajz nem CV

Először is tisztázzuk: az önéletrajz nem egyenlő a CV-vel! Ez a kis félreértés megmagyarázza, miért is olyan eredménytelenek a jelentkezéseink. Az önéletrajz egy olyan marketing célú dokumentum, ami egy megpályázott állás szempontjából mutatja be készségeinket és tapasztalatainkat. Ezért fontos, hogy azokat az eredményeket emeljük ki, melyek a pozíció szempontjából fontosak, amiknek pedig nincs köze a munkához, azokra kevesebb hangsúlyt fektessünk, esetleg bele se írjuk az önéletrajzba. Például, ha logisztikai területre pályázol, teljesen felesleges megemlítened a vadgazdálkodási vizsgádat.

Ezzel szemben a CV az önéletrajz egy speciális fajtája, egy olyan életrajzi dokumentum, melyet jellemzően inkább szakemberek alkalmaznak. Nem tartalmazza a feladatok felsorolását, hanem kronologikusan mutatja be eddigi pozícióinkat, tanulmányainkat, képzéseinket, esetleg tudományos fokozatainkat, szakmai díjainkat, fontosabb publikációink listáját. A CV tehát inkább egy felsorolás, melyekkel gyakran találkozhatunk honlapokon a bemutatkozás címszó alatt.

Ezért ha ki akarunk tűnni a többi pályázati anyag közül, szabjuk át önéletrajzunkat, akár csak egy jó kosztümöt, a megpályázott pozícióra!

2. Adjunk címet

Ha ezt megtettük, már foglalkozhatunk a részletekkel. Amennyiben önéletrajzodat internetes keresés céljából írod meg, és nem konkrét céghez küldöd el, olyan címet adj neki, mely kifejezi, milyen munkát keresel. A cím lehet itt egy kicsit általánosabb és terjedelmesebb, pl.mérlegképes könyvelő vagy IT Helpdesk Service Delivery Manager. Ha egy céghez jelentkezel, használd a konkrét pozíció nevét címként. Mindkét esetben olyan kulcsszót adtál hozzá az önéletrajzodhoz, mely rögtön segíti tisztázni céljaidat a HR-esek előtt.  

3. Rövid, hatásos bemutatkozás

Ha elfelejted kitölteni a „magamról” rovatot, az pontosan olyan, mintha az állásinterjún nem válaszolnál a „meséljen magáról” kérdésre. A jó önéletrajz betekintést enged karrieredbe, és kiemeli legfontosabb tulajdonságaidat.  Egy hatásos összefoglalás legfeljebb 3-4 mondatból áll, tehát a kevesebb több elve érvényesül. Röviden foglald össze tapasztalataidat, elért eredményeidet, és azokat a tulajdonságaidat, melyek a pozíció szempontjából tényleg fontosak. Ne általánosan gondolkozz, hanem olyan jellemzőket sorolj fel, melyek megkülönböztetnek a többi jelentkezőtől.

4. Rövid kulcsszavak 

Válassz ki 6-12 kulcsszót és szedd jól látható pontokba őket a bemutatkozásod után. Ahogy az előbbi esetben, itt is törekedj rá, hogy ne általános jellemzőket adj meg, hanem a cég, pozíció szempontjából releváns kulcsszavakat, melyek aztán átszőhetik az egész önéletrajzodat is.

5. A pozíciókat áttekintő állítások

Nem elég, ha felsoroljuk, hogy a megpályázott állás szempontjából milyen fontosabb állomások voltak az életünkben, törekednünk kell arra, hogy az eddigi munkahelyeinken végzett feladatokról rövid összefoglalást nyújtsunk. Eddigi pozícióinkról rövid, felsorolásszerű mondatokban adjunk átfogó képet, foglaljuk bele a fontosabb információkat. A leírás, az olvashatóság érdekében, 3-4 sornál ne legyen több!

6. Elért eredmények

Minden kiváló önéletrajz tartalmazza elért eredményeink lényegre törő listáját. A HR-esek azt javasolják, hogy válasszuk ki azokat a pozíciókat, ahol fontosabb eredményeket értünk el, majd maximum két sorban részletezzük elsajátított készségeinket, felelősségi körünket, munkánk eredményét, hatását.

7. Tanulmányok, referenciák

Nincs értelme ezt a pontot túlságosan részletezni. Sorold fel a diplomáidat, képzéseidet, engedélyeidet, tagságaidat, és törekedj a tényszerűségre. Ha tanulmányaid nagyon fontosak és meghatározóak a pozíció szempontjából, akkor ezeket inkább a bemutatkozásodban tüntesd fel, mint sem ebben a szekcióban.

Érdemes tehát megfogadnunk a HR-esek stratégiáit, mert egy profi önéletrajzzal esélyünk lesz arra, hogy behívjanak a második fordulóba!

Forrás: http://hvg.hu/brandchannel/jobline_20160201_7_tippet_betartod_biztosan



2016.02.02.-14:53:13



Keresés 
 

Támogatóink 




 



Észrevételeit a következő címre várjuk:
info@euhalo.hu.

Köszönjük!