Partnerszervezetek       Hírek       Galéria       Aktuális Projektek       Kapcsolat       Projektatlasz


MSKSZMSZ 
 

Civil Terasz 
 


Most szép lenni katonának??


Országszerte közfelháborodást, pánikot és félelmet váltott ki az álláskeresők és közfoglalkoztatottak körében az a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Osztályai által kiküldött levél, mely csoportos tájékoztatóra invitálja az érintett ügyfeleket.

 

A tájékoztató értelmében a Honvédelmi Minisztérium szervez csoportos tájékoztatót, melynek keretében a katonai pályát, mint lehetséges életpályamodellt mutassa be a résztvevők számára, ugyanis a Magyar Honvédség 2016. évben jelentős létszámú szerződéses katona felvételét tervezi.

 

A nem túl szokványos álláslehetőséget kínáló tájékoztató ténye mellett, a kellemetlen érzéseket egyrészt az okozta, hogy az álláskeresők együttműködési kötelezettsége értelmében a tájékoztatón kötelező a megjelenés, másrészt az, hogy korra, nemre való szűrés nélkül küldték ki a leveleket, közöttük kismamáknak, kisgyermeket nevelő nőknek, továbbá azoknak a közfoglalkoztatottaknak is, akiknek érvényben lévő munkaszerződésük van.

 

A tájékoztató külön felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben az érintett nem jelenik meg a tájékoztatón, úgy nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének, így az a nyilvántartásból való törlést vonja maga után.

A Magyar Honvédség sajtóközleménye alapján a tájékoztatón való megjelenés nem kötelező, kizárólag mint lehetőséget kínálják fel az állást a megkeresettek részére. A kötelező megjelenés kérése ugyanakkor a Kormányhivatal részéről is erősen vitatható, ugyanis a tájékoztatóban lévő jogszabályi hivatkozások felsorolása nem tartozik egyértelműen az állásajánlaton való kötelező érvényű megjelenés közé, így nem képezheti az együttműködési kötelezettség elutasítását. Különösen igaz ez kismamák és kisgyerekes anyukák részére, akik esetében ez az ajánlat semmiképp sem jelentheti a megfelelő állás lehetőségét.

 

A közfoglalkoztatottak tekintetében a fentieken kívül azért problémás a kötelező megjelenésre és annak jogi következményeire való hivatkozás, mert az Flt. értelmében miközben munkavégzést folytat, határozott idejű szerződéssel, egyben álláskeresői minőségben is nyilvántartja a Kormányhivatal. Az Flt. szerint ugyanakkor az álláskereső aktív munkahelykereső tevékenysége és álláskeresőként való nyilvántartása szünetel, ha az álláskereső az időtartamtól függetlenül - közfoglalkoztatásban vesz rész, ennek értelmében megint csak nem kötelezhető a csoportos tájékoztatón való megjelenésre.

 

Összességében rendkívül aggályos, hogy egy közfoglalkoztatott, hogyan lehet egyszerre álláskereső és munkavállaló is?



2016.07.28.



Keresés 
 

Támogatóink 




 



Észrevételeit a következő címre várjuk:
info@euhalo.hu.

Köszönjük!