Partnerszervezetek       Hírek       Galéria       Aktuális Projektek       Kapcsolat       Projektatlasz


MSKSZMSZ 
 

Civil Terasz 
 


Robotkőműves lehet a megoldás az építőiparban a szakemberhiányra?


Egyre több megrendelést kapnak az építési vállalkozók, de egyre nagyobb a munkaerőhiány is az építőiparban. A megoldás az eszközparkok korszerűsítés lehet, a vállalkozóknak gépesíteniük kell - írja a Népszava.

A Magyar Lízingszövetség adataiból kiderül: az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest - számol be róla a lap.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint az építőipari gépek lízingje iránti kereslet az ágazat fellendülésével magyarázható, további növekedésre számítanak.

A magyar vállalkozók sokkal inkább előnyben részesítik a saját tulajdonú eszközöket, mint nyugati társaik, még mindig idegenkednek a lízingeléstől, bérléstől. Ennek ellenére vannak olyan gépcsoportok, mint például a homlokzati szerelőállványok, ahol már ma is jóval több a bérelt eszköz, mint a saját, de érezhető a tendencia a mini kotróknál, kézi tömörítő eszközöknél is. A nagyobb földmunkagépeknél is növekszik a bérlési igény - mondta a lapnak Csorba Kázmér, az Építőgép-Forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) elnöke.

A hazai építőipar gépesítése vegyes képet mutat. Gyakori, hogy a tender nyertesei, alvállalkozóknak szervezik ki a munkát, ők még tovább adják. A sor végén szereplő vállalkozók gépei elavultak, az is előfordul, hogy baleset-veszélyesek. A kis- és középvállalkozók nem tudnak 5-6 évre előre tervezni, így nem mernek új, drága gépeket beszerezni. Pedig az újítás elérte az építőipart is: az egyik nagy nyugat-európai építőipari konszern asztalán már olyan a géptervek fekszenek, amelyek önállóan, emberi kéz nélkül, komplett házak falazatát képesek felhúzni. Az elektronizálás, az informatika felhasználása, a gépek online rendszerű figyelése viszont már szinten mindenhol gyakorlat.

 

Forrás: https://www.hrportal.hu/hr/robotkomuves-lehet-a-megoldas-az-epitoiparban-a-szakemberhianyra-20170818.html



2017.08.21.



Keresés 
 

Támogatóink 




 



Észrevételeit a következő címre várjuk:
info@euhalo.hu.

Köszönjük!